De fiets is neder gedaald van de zolder naar de carport

We hebben vandaag het stoeltje in de gewenste vorm gezaagd. We hadden bij Zephyr al een vorm overgetrokken van een ander stoeltje. Dat scheelt ontzettend veel werk!

Met de decoupeerzaag en een fijn zaagblad speciaal voor gebogen vormen is dat zo gebeurd.

Daarna is het even passen en meten om het stoeltje op de gewenste en ook juiste plek te zetten. Dat betekende dat Dirk voor de pas regelmatig al op de fiets zat om te kijken in welke stand het stoeltje optimaal voor hem zat. Na de definitieve bevestiging van het stoeltje, hebben we de neuspijp op de juiste lengte afgesteld.Daarna hebben we de fiets in de haken gehangen.

(Op de achtergrond van de linker foto staat mijn Challenge Twister)

De drie lengten fietsketting zijn met behulp van een kettingpons aan elkaar gemaakt tot één lengte.Let er even op dat er twee kanten zijn aan de ketting. De ketting is met een metalendraad van voor naar achter door de kettingbuizen getrokken. Het is het handigst in mi9jn ervaring om bij de achterderailleur juist aan de ketting te werken. Je kan dan meteen zien of de ketting op de juiste spanning staat.

Voor op het kleinste tandwiel; achter op het grootste. Dan staat de fiets in de laagste versnelling. De ketting kan dan op lengte gemaakt worden. De bedoeling is dat de achterderailleur dan net horizontaal blijft en de ketting helemaal vrij rond kan lopen. Doe het rustig aan; het beter steeds een klein stukje eraf te halen. Elke nieuwe verbinding die je maakt, moet je eerst toch weer soepel maken. Mijn ervaring is dat als je de ketting zijdelings buigt, dit het beste gaat. Doe je dit niet goed genoeg, dan loopt de ketting er van zelf een keer af.

 (dit is dus nog te lang)

Na het één en ander afgesteld te hebben, ziet de fiets er nu zo uit.

Het is goed om er nu eens op proef te fietsen. Je weet dan meteen waar er allemaal nog spelling zit. Controleer na het fietsen de ketting nog maar eens of het ballenhoofd: reken maar dat één en ander nog los zit of te ruim is! Maar geniet ook ven van je resultaat: een fiets die heerlijk rijdt!

Morgen het kussen op maat maken en bevestigen. Daarna rest alleen nog het afwerken van het stoeltje met schuren en schilderen.

Terug

Verder